Hoitoon tulijan ohjeet

Saapumisohjeet

Oikomon vastaanotto on Ruotsalossa osoitteessa Ruotsalontie 224 A2, 68320 Kokkola. Jos navigoit paikalle Google Mapsilla, tarkista että paikkamerkki tulee oikeaan kohtaan Ruotsalontielle lähelle Ruotsalon kylätien ja Rautiontien risteyksiä – Google Maps paikantaa nimittäin jostain syystä välillä aivan oikein, mutta välillä paikkamerkki osuu Ruotsalontien alkupään metsätaipaleelle. Parhaiten paikannus on osunut kerrasta kohdalleen, kun kohteeksi laittaa katuosoitteen sijaan suoraan Koirapalvelu Oikomo. Voit tarkistaa oikean karttanäkymän sivun alapalkin kartasta.

Oikomon ovi on numero 2. Aivan oven edessä ei ole parkkitilaa, joten jätä auto ensisijaisesti parkkipaikan vasempaan reunaan. Ethän vie asukkaiden tolppapaikkoja tai estä vapaata kulkua.

Hoitotilassa ei ole erillistä odotustilaa, joten odottele vuoroa ulkona tai autossa. Jotta asukkaat saavat nauttia kotirauhastaan, ethän turhaan haukuta koiria pihapiirissä tai anna koirien tehdä tarpeita piha-alueelle.

Ennen hoitoon tuloa

Käytä koira tarpeilla ennen hoitoon tuloa. Vieressä on mukavasti metsää, jossa on hyvä käyttää koira pissalla, pidemmälle jaloittelulle puolestaan pääsee parhaiten tien varteen. Jotta pihapiiri pysyy siistinä, kerääthän kakat pussiin ja huolehdithan siitä, ettei koira pääse merkkailemaan piha-alueella.

Älä ruoki koiraa juuri ennen hoitoa, ettei sillä ole maha täynnä. Namien antaminen ei kuitenkaan haittaa.

Voit halutessasi ottaa käsittelyyn tottumattomalle koiralle mukaan nameja. Jos epäilet, että koirasi saattaa haluta järsiä joko hoitajaa tai sinua itseäsi, ota sille mukaan kuonokoppa.

Hoidon aikana

Käsittely kestää noin tunnin. Koira käydään aina läpi kokonaan, mutta hoito voi keskittyä ongelma-alueelle.

Hoitokerran alussa tehdään aina tilannekatsaus. Uusien tulokkaiden kanssa keskustellaan hoitoon tulon syystä ja arvioidaan nykytilanne tarkkailemalla koiran liikettä ja tunnustelemalla koira kevyesti kauttaaltaan. Vakikävijöiden kanssa jutustellaan mahdollisista oireista ja muutoksista hoitoa aloitellessa.

Huomaa, että koiran ei tarvitse maata käsittelyssä kyljellään, kunhan se pysyy aloillaan. Varsinkin ensimmäisillä kerroilla hoitoon tottumaton tai arka koira voi valita asentojaan itse, jotta se rentoutuisi nopeammin. Paras teho hoidosta kuitenkin saadaan, jos koira makaa enimmäkseen kylkimakuulla, koska se on silloin rennoimmillaan ja aikaa ei tuhlaannu turhaan höseltämiseen.

Käsittely tuntuu koirista pääsääntöisesti mukavalta, mutta voimakkaiden kireyksien avaaminen voi tuntua hetkellisesti epämukavalta.

Hoidon lopuksi kerrataan löydökset, tehdään jatkosuunnitelmat ja jutellaan seuraavien päivien liikunnasta.

Täältä voit lukea lisää siitä, mitä koirien jäsenkorjaus on.

Hoidon jälkeen

Käytä koira taas tarpeillaan, sillä hoito laittaa aineenvaihdunnan tehokkaasti liikkeelle. Tarjoa koiralle myös vettä, jotta kuona-aineet pääsevät huuhtoutumaan pois elimistöstä. Huonosti juovalle koiralle voi lorauttaa ruokaan vähän tavallista enemmän vettä.

Käytä koira hoitopäivänä hoidon jälkeen noin puolen tunnin leppoisalla remmilenkillä. Kevyt liikunta tehostaa kuona-aineiden poistumista ja nopeuttaa palautumista. Muuten loppupäivä on syytä pyhittää levolle.

Hoitoa seuraavat päivät on syytä rauhoittaa treeneiltä, kilpailuilta ja vapaana riekkumiselta. Tarkemmat ohjeet saat vastaanotolla hoidon lopuksi.

Milloin ei voi hoitaa?

Koiraa ei voi hoitaa, jos sillä on tulehdus ja kuumetta. Myös tuoreet vammat, esimerkiksi luunmurtumat, lihasrepeämät ja avohaavat estävät hoitamisen. Hoito on paras jättää väliin myös, jos koiralla on pahanlaatuisia kasvaimia tai vakava sydämen vajaatoiminta.

Älä tuo hoidettavaksi koiraa, jolla on jokin tarttuva tauti, esimerkiksi kennelyskä, ripuli tai nenäpunkki. Myöskään muita saman lauman koiria ei saa tuoda hoidettavaksi, vaikka ne olisivatkin oireettomia.

Myös tiineys on hoidon este. Juoksunartut ovat tervetulleita pöksyt jalassa, mutta vain oman hoidon ajaksi. Jos housuja ei ole, ota koiralle mukaan oma peitto tai muu alusta.

Yllä oleva lista ei ole absoluuttinen: jos koira kinkkaa kolmella jalalla, voi se olla järkevää hoitaa se nelijalkaiseksi, vaikka sillä olisikin nisäkasvain tai paikallinen tulehdus. 

Leikkausten ja eläinlääkärin hoitoa vaativien vammojen yhteydessä varmista eläinlääkäriltä, kuinka pian koiraa voi hoitaa. Eläinlääkäriltä on myös hyvä varmistaa, voiko koiraa hoitaa, jos sillä on vakava krooninen sairaus.

Jos olet epävarma, voitko tuoda koirasi hoidettavaksi, ota yhteyttä niin varmistetaan asia yhdessä.

Muista aina

Huomaa, että mikään käsittely ei auta kuin hetkellisesti, jos jokin arjen peruspalikoissa – ruokinnassa, liikunnassa, treenaamisessa ja levossa – on pielessä.